3 reguli de aur cand ai de lucru cu clienti in freelancing


Cand lucrezi cu diverse persoane, de diferite nationalitati si, prin urmare, care au diferite idei, cel mai bine este sa urmezi 3 reguli de aur pentru e evita conflite, certuri, scandaluri, pierderi de timp, pierderi de bani si dureri de cap, adica pierderea sanatii.

1. Fara batai de joc

Adica, nu jigniti si nu permiteti sa fiti jigniti.

De curand lucrez cu un italian, unul cu care am lucrat. Intr-o zi, intr-o discutie pe skype, i-a venit lui sa ma intrebe cine mi-a dat numele Dragos ? I-am raspuns ca parinti, dupa care ma intreaba cine mama sau tata. Numele Dragos il am de la tata si atunci a inceput sa rada spunand ca nu intelege ce nume e asta si cum s-a gandit cineva sa mi-l deie. In primul rand, nu vad relevanta jobului cu numele meu, nu vad de ce l-ar interesa pe un italian originea numelui meu sau de ce este acesta un motiv de ras.

2. Fara batai de cap si 3 Fara pierderi de timp

Mai pe lung, nu intrati in polemici, incercati sa fiti toleranti in limita posibilului daca un client nu intelege un termen tehnic sau logic incercati sa le explicati, dar nu va lungiti daca vedeti ca treaba nu merge, incercati sa sariti peste si sa va faceti in continuare treaba, nu incepeti sa discutati despre fotbal, politica si alte lucruri la care aveti preferinte diferite. Acelasi italian, desi i-am explicat in vara trecuta diferenta dintre ftp si baza de date, in aceasta primavara am reluat lectia de mai multe ori, de fiecare data pierzand cate o ora pe lectie si bineinteles timp vital pentru proiect. Tot in aceasta primavara, a inceput cu chestii de genul fa asta, acest asta fiind un site in wordpress destul de complex, iar dupa o ora fa cealalta chestie, iar dupa o ora cealalta chestie, ajungand sa primesc 3 siteuri in 3 ore, iar a doua zi sa fiu luat la rost ca de ce nu am facut siteul al doilea, cand eu incepusem primul si asa mai departe. Ca si pierdere de timp, mai ales pentru voi, nu lucrati dupa program fix. La acest italian este vorba de 6 ore pe zi de la 12 la 18, ceea ce nu este bine, pentru ca fiind freelancer, timpul nu este fix pentru tine si uneori faci lucruri la un alt interval de timp, dupa nevoi si nu dupa placerea proprie.

 

In final, Fara bataie de joc, Fara bataie de cap si Fara pierdere de timp, 3 reguli de aur.

 

About Mihai

Mare " afacerist " cu simt anteprenorial, dar fara prea multi bani in buzunar . In orice moment accept propuneri banoase si afaceri nemiloase.

Posted on 28/03/2014, in Profesia mea and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasa un comentariu

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: